Vážení členovia ATDM,

dnes o zníženej a 0 % sadzbe DPH na tlač, e-publikácie a knihy ako aj o dôležitom DIGITAL MARKET ACT - EÚ nariadení o digitálnych trhoch, ktorý poskytuje jedinečnú príležitosť na riešenie nerovnováhy na trhu spôsobenej dominantným postavením platforiem.

Vaše otázky/pripomienky/návrhy k témam a VZ ATDM posielajte prosím odteraz do pondelka 10.00 hod na vydavatelia@vydavatelia.sk.

Ďakujeme

Eva Pauliaková

S pozdravom,
Eva Pauliaková
Výkonná riaditeľka ATDM

 

3. ZNÍŽENÁ SADZBA DPH

Ďalším bodom z priorít a cieľov 2020 bolo zníženie DPH na tlač, 0 % DPH na e-publikácie, časopisy, noviny. Viaceré rokovania, ktoré viedol predseda predstavenstva ATDM Alexej Fulmek ako aj ďalší členovia predstavenstva ATDM s ministrom financií a súčasným premiérom E.Hegerom, bývalým predsedom vlády a terajším ministrom financií I. Matovičom, ministerkou kultúry N. Milanovou v čase koronakrízy žiaľ neviedli k želanému výsledku. Teraz sa však javí nová príležitosť. V Bruseli bol zverejnený (viď príloha) návrh 2018 ako dodatok k smernici 2006/112 týkajúci sa sadzieb DPH. Tento návrh umožńuje všetkým členským štátom 0 % sadzbu DPH za určitých podmienok. Je to priorita portugalského predsedníctva, ktoré zmenilo “black list” zahrňujúci tovar, ktorý nemôže byť zdanený nižšou sadzbou DPH na “white list” kde sú časopisy a noviny zaradené do skupiny s nižšou tarifou DPH. Z aktuálnych rokovaní sa zdá, že existuje konsenzus medzi členskými krajinami EÚ k tomuto návrhu. Má sa týkať ako printových produktov tak aj digitálnych vrátane kníh.

Viac tu

4. DIGITAL MARKET ACT - SMERNICA EÚ O DIGITÁLNOM TRHU

V prílohe nájdete aktuálne pripomienky k návrhu smernice EÚ o digitálnom trhu z pohľadu vydavateľov aj s pozíciou stavovských organizácií ENPA a EMMA kde je ATDM členom.


Viac tu



 
Logo 30 ATDMLogo ATDM
© Asociácia tlačených a digitálnych médií 
Lamačská cesta 45, 841 03 Bratislava
vydavatelia@vydavatelia.sk, www.vydavatelia.sk