Vážení členovia ATDM,

termín VZ sa blíži a tém je stále veľa. Dnes exkluzívne: ústavný zákon o slobode médií „Lex Kuciak“ mediálny zákon, predstavujeme kandidáta ATDM na člena TR SR miesto JUDr. Ing. Andreja Schwarza, LL.M., ktorému skončilo funkčné obdobie. Ďalej Digital Services Act, Targeted Advertising, E-Evidence a stav Publisher’s copyright implementation.

Vaše otázky/pripomienky/návrhy k témam a VZ ATDM posielajte prosím odteraz do pondelka 10.00 hod na vydavatelia@vydavatelia.sk.

Ďakujeme

Eva Pauliaková

S pozdravom,
Eva Pauliaková
Výkonná riaditeľka ATDM

 

9. ÚSTAVNÝ ZÁKON O SLOBODE MÉDIÍ
- „LEX KUCIAK“

Exkluzívne pre členov ATDM pracovná verzia návrhu ústavného zákona o slobode médií - stav k 22. 4. 2021. Prosíme všetkých aby rešpektovali žiadosť ministerky kultúry SR a tento pracovný návrh NEZVEREJŇOVALI v takejto podobe vo svojich médiách. Je to stále ešte interný materiál MK SR, ktorý sme vzhľadom na termín VZ ATDM dostali možnosť pripomienkovať. Zoom s MK SR o Vašich pripomienkach sa uskutoční už 28. 4. 2021, preto Vás prosíme, aby ste svoje pripomienky zasielali na vydavatelia@vydavatelia.sk do 28. 4. 2021 - 9.00 hod.

Viac tu

10. NOVÝ MEDIÁLNY ZÁKON

Návrh mediálneho zákona, by malo Ministerstvo kultúry SR oficiálne zverejniť v priebehu mája.

Okrem samotnej transpozície Smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2018/1808 zo 14. novembra 2018 sa bude zmena týkať:

  • zrušenia tlačového zákona a rozdelenie problematiky tlačového zákona do návrhu ústavného zákona, povinných výtlačkov,
  • cieľom je mať jeden register médií a jednu úpravu súvisiacu s výkonom novinárskej činnosti naprieč médiami a to princípom samoregulácie,


Viac tu


11. KANDIDÁT ATDM NA ČLENA TLAČOVO-DIGITÁLNEJ RADY SR (NA SCHVÁLENIE VZ ATDM)

Predstavujeme Vám kandidáta ATDM na člena TR SR
JUDr. Ľubomíra Zlochu, PhD.


Stručné CV nájdete tu


12. DIGITAL SERVICES ACT (DSA)

Zákon o digitálnych službách (DSA) je revíziou smernice o elektronickom obchode z roku 2000, ktorá sa týka najmä obmedzení zodpovednosti poskytovateľov sprostredkovateľských služieb.


Viac tu

13. TARGETED ADVERTISING

Cielená reklama a jej všeobecný zákaz môže výrazne ohroziť udržateľnosť sektoru tlače proti drvivej sile megaplatforiem a spôsobu, akým sú šírené dezinformácie.


Viac tu

14. E-EVIDENCE

V Bruseli sa rokuje o návrhu zákona, ktorý môže v aktuálnej podobe návrhu byť ohrozením záruk pre publicistický obsah, ochranu zdrojov, redakčné tajomstvo a slobodu tlače.


Viac tu

14. COPYRIGHT PRE VYDAVATEĽOV
- STAV IMPLEMENTÁCIE

Čo všetko sledujeme v súvislosti s novelou Autorského zákona a implementáciou copyrightu pre vydavateľov.


Viac tu


 
Logo 30 ATDMLogo ATDM
© Asociácia tlačených a digitálnych médií 
Lamačská cesta 45, 841 03 Bratislava
vydavatelia@vydavatelia.sk, www.vydavatelia.sk